• pół kostki tofu naturalnego
• łyżeczka sosu sojowego
• pół łyżeczki sosu ostrygowego
• 1 średnia cebula
• 1 średnia marchewka
• 1 średnia pietruszka
• 5 grzybów mun
• 2 plasterki imbiru
• ocet ryżowy lub sok z cytryny
• chilli w proszku
• sól
• sezam
Grzyby przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, obieramy i kroimy w cienkie paski.
Imbir kroimy w drobną kostkę.
Sezam prażymy w piekarniku na złoty kolor.
Cebulę podsmażamy na oleju z dodatkiem soli (wtedy szybciej zmięknie). Dodajemy imbir i smażymy jeszcze chwilę. Wrzucamy warzywa. Doprawiamy delikatnie sosem sojowym. Gdy warzywa będą już aldente dorzucamy tofu i grzyby mun. Smażymy aż tofu się zbrązowi. Doprawiamy chilli i octem ryżowym/sokiem z cytryny. Na talerzu posypujemy uprażonym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz