niedziela, 13 września 2015

Trochę Azji...



pół kostki tofu naturalnego
 łyżeczka sosu sojowego
 pół łyżeczki sosu ostrygowego
 1 średnia cebula
 1 średnia marchewka
 1 średnia pietruszka
 5 grzybów mun
 2 plasterki imbiru
 ocet ryżowy lub sok z cytryny
 chilli w proszku
 sól
 sezam
Tofu kroimy w kostkę około 2 cm x 2 cm. Marynujemy w sosach przez około 30 minut. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, marchewkę i pietruszkę w słupki. 
Grzyby przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, obieramy i kroimy w cienkie paski. 
Imbir kroimy w drobną kostkę.
Sezam prażymy w piekarniku na złoty kolor.
Cebulę podsmażamy na oleju z dodatkiem soli (wtedy szybciej zmięknie). Dodajemy imbir i smażymy jeszcze chwilę. Wrzucamy warzywa. Doprawiamy delikatnie sosem sojowym. Gdy warzywa będą już aldente dorzucamy tofu i grzyby mun. Smażymy aż tofu się zbrązowi. Doprawiamy chilli i octem ryżowym/sokiem z cytryny. Na talerzu posypujemy uprażonym sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz