niedziela, 27 września 2015

Jabłkowo-miodowy pudding z tapioki

Zapraszam na bezglutenowy i bezmleczny, a zarazem przepyszny deser. Idealny dla dzieci jak i dorosłych :-)
• 50 g tapioki
400 ml wody
1 jabłko
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki miodu
orzechy nerkowca
cukier wanilinowy/laska wanilii
Tapiokę zalać wodą, moczyć przez pół godziny. Dodać cukier wanilinowy bądź laskę wanilii, gotować 15 minut często mieszając. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Usmażyć na suchej patelni z wiórkami kokosowymi i odrobiną cukru wanilinowego lub ziarenek wanilii. Nerkowce uprażyć na suchej patelni.
Lekko przestudzoną tapiokę wymieszać z miodem. Wyłożyć do miseczki. Na wierzch dodać jabłko oraz orzechy i ewentualnie suszoną żurawinę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz