Zapraszam na bezglutenowy i bezmleczny, a zarazem przepyszny deser. Idealny dla dzieci jak i dorosłych :-)
• 400 ml wody
• 1 jabłko
• 2 łyżki wiórków kokosowych
• 2 łyżki miodu
• orzechy nerkowca
• cukier wanilinowy/laska wanilii
Tapiokę zalać wodą, moczyć przez pół godziny. Dodać cukier wanilinowy bądź laskę wanilii, gotować 15 minut często mieszając. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Usmażyć na suchej patelni z wiórkami kokosowymi i odrobiną cukru wanilinowego lub ziarenek wanilii. Nerkowce uprażyć na suchej patelni.
Lekko przestudzoną tapiokę wymieszać z miodem. Wyłożyć do miseczki. Na wierzch dodać jabłko oraz orzechy i ewentualnie suszoną żurawinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz