wtorek, 6 października 2015

Boczniaczki - przyjemniaczki w doborowym towarzystwie!

To proste i szybkie danie nadaje się idealnie jako obiad bądź dodatek do niego, jednak dla mnie było śniadaniem do pracy. Wszystkie zawarte w nim warzywa są bardzo zdrowe, ale o tym w innym poście :-)

(na 1 porcję)
• około 4 duże boczniaki • 1 średnia czerwona cebula • pół batata
• 3 duże liście jarmużu
• olej kokosowy/rzepakowy
• chilli
• sól
sok z cytryny
Boczniaki  opłukaj i dobrze osusz (najlepiej zostawić je na jakiś czas na ręczniku papierowym). Potnij  w cienkie paski. Cebulę pokrój w półplasterki, a batata w kostkę (około 1x1 cm). Jarmuż porwij na mniejsze kawałki (jak sałatę). Boczniaki podsmaż na suchej patelni, by wyparowała reszta wody (nie jest to konieczne, ale ja je wolę w bardziej suchej formie). Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Dodaj batata, posól i smaż przez około 10 minut (batat dość szybko mięknie). Dodaj boczniaki i smaż jeszcze chwilę. Dodaj jarmuż, dopraw solą i chilli, chwilę podgrzewaj. Dodaj sok z cytryny do smaku. I gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz