(na 1 porcję)
• około 4 duże boczniaki
• 1 średnia czerwona cebula
• pół batata• 3 duże liście jarmużu
• olej kokosowy/rzepakowy
• chilli
• sól
• sok z cytryny
Boczniaki opłukaj i dobrze osusz (najlepiej zostawić je na jakiś czas na ręczniku papierowym). Potnij w cienkie paski. Cebulę pokrój w półplasterki, a batata w kostkę (około 1x1 cm). Jarmuż porwij na mniejsze kawałki (jak sałatę). Boczniaki podsmaż na suchej patelni, by wyparowała reszta wody (nie jest to konieczne, ale ja je wolę w bardziej suchej formie). Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Dodaj batata, posól i smaż przez około 10 minut (batat dość szybko mięknie). Dodaj boczniaki i smaż jeszcze chwilę. Dodaj jarmuż, dopraw solą i chilli, chwilę podgrzewaj. Dodaj sok z cytryny do smaku. I gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz